top of page

FAQ

Vad är Våra Älskade Barn?

Våra Älskade Barn är en icke-vinstdrivande förening

som jobbar för att göra vardagen bättre för barn och barnfamiljer.

"Allt vi gör, gör vi med hjärtat"

 

Hur startade VÄB?

År 2002 kände vår grundare Daniel Olsson att det behövdes ett arrangemang i Vara där barnen var i fokus. Han valde därför att engagera sig ideellt med att skapa ett sådant evenemang och resultatet blev Barnkalaset. Ett evenemang som han/vi arrangerat varje år sedan dess.

2010 var året vi startade projekten Min Dag, Semesterresan och Anti-mobbning och vi hade skapat

Våra Älskade Barn.

Vi blev en registrerad ideell förening år 2011 och jobbar sedan dess för att utveckla våra projekt så att de kan komma till nytta och hjälp för så många barn som möjligt.

 

Hur uppkom idén med Semesterresan?

Med erfarenhet från campingbranschen så vet vi att det finns perioder under året som stugorna på campingar inte utnyttjas till fullo. Vi började då fundera på hur man kunde utnyttja dessa tomma stugor till ett bra ändamål. Då väcktes tanken att vi kunde erbjuda dem till familjer som vanligtvis inte har möjlighet till att åka på semester.

Vi prövade den här tanken för första gången 2010 då vi arrangerade den första Semesterresan, för familjer i Vara. Resultatet blev fantastisk och reaktionerna från familjerna som åkte var underbar.

Vi insåg att vi skapat något som verkligen gjorde skillnad för dem som vanligtvis kan ha det lite kämpigt i vardagen.

 

Varför gör ni Semesterresan?

Vi har sett glädjen i familjernas ögon!

Vi vill hjälpa barn som vanligtvis brukar känna rädsla och ångest inför sommarlovet eftersom man inte har någonting planerat, att istället känna glädje och trygghet. Vi vill ge dem något som gör att de ser fram emot sommarlovet och något som de kan berätta om efter.

 

Vad betyder det för dem som får Semesterresan?

Vi vet av erfarenhet att det betyder oerhört mycket för dessa familjer. Detta är en chans att göra något som de aldrig gjort tidigare och kanske aldrig kommer ha möjlighet till på annat sätt.

Det är en chans för dem att släppa oron för ett tag och bara njuta och känna glädja tillsammans som en familj.

För barnen blir det en "olikhet" mindre som förhoppningsvis gör att de känner sig tryggare, starkare och framförallt gladare.

 

Vad är målet med Semesterresan?

Målet med Semesterresan är att bringa glädje till familjer som vanligtvis lever i en tuff vardag, samt att det skall motverka utanförskap och bidra till ökad integration.

 

Hur många har tagit del av Semesterresan?

Mellan år 2010-2014 jobbade vi i Vara Kommun med Semesterresan,

under den här perioden hjälpte vi ca 25 familjer varje år, totalt ca 125 familjer.

År 2015 var första gången vi arbetade i fler kommuner (Vara, Skara, Götene). Under det här året har vi erbjudit Semesterresan till ca 200 familjer, av dessa har ca 90 familjer valt att söka en semesterresa från oss.

 

Hur blir man en kommun som ni jobbar i?

Vi skyndar långsamt.

Vårt mål är att börja arbeta i större delar av Sverige så att vi kan hjälpa så många barn och familjer som möjligt. Är man som kommun intresserad av att börja samarbeta med oss gällande Semesterresan, är man välkommen att höra av sig.

 

Hur finansieras Semesterresan?

Vår förening bygger helt sponsring och stöd från företag och privatpersoner.

Alla våra administrativa/lönekostnader är i dagsläget finansierat genom Sparbanks Stiftelsen Skaraborg.

bottom of page